De landbouw draagt 2,6% bij aan het bruto nationaal product en levert aan 11,7% van de beroepsbevolking werk. Portugal krijgt financiële steun van de Europese Unie om de landbouwsector te moderniseren. De nadruk wordt gelegd op het verhogen van de productiviteit. Boeren worden aangespoord weer coöperaties te vormen. De akkerbouw wordt in het noorden bedreven op kleine landbouwbedrijven. In het zuiden komt veel grootgrondbezit voor. Hoewel met name het zuiden zeer vruchtbaar is, voorziet de landbouw door de achtergebleven technologie en de slechte infrastructuur niet in de eigen behoefte. Er moeten veel voedingsmiddelen ingevoerd worden.

De voornaamste producten van de akkerbouw zijn graan, maïs, bonen, rogge, rijst, aardappelen, olijfolie en wijn. De wijnbouw is vooral geconcentreerd in de dalen van de rivieren Minho bekend om de Vinho Verde, de Douro port! en de Taag. De veehouderij wordt voornamelijk in het noorden bedreven. Aan de kust in de provincies ten zuiden van de Taag wordt aan schapen- en varkensteelt gedaan. Ongeveer 40% van het grondoppervlak is met bos bedekt. Portugal dekt de helft van de wereldbehoefte aan kurk.De kurkeik is een boom uit de napjesdragersfamilie , die van nature voorkomt in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Deze groenblijvende eik wordt aangeplant ,als sierboom in parken en tuinen.Verder wordt de boom vooral in Spanje en Portugal gekweekt vanwege de kurk. De hoogte is 20 m.

Meer dan de helft van alle kurk die ter wereld wordt gebruikt, komt uitPortugal (33%).

Daarnaast is het ook nog eens een heel milieuvriendelijk en duurzaam product; want dezelfde kurkeik kan elke negen jaar opnieuw worden geoogst zonder hem te beschadigen. Genoeg redenen dus om die kurkeiken eens van dichterbij te bekijken…

Portugal dekt met ruim de helft van de wereldbehoefte aan kurk.De kurkeik is een boom uit de napjesdragersfamilie , die van nature voorkomt in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Deze groenblijvende eik wordt aangeplant ,als sierboom in parken en tuinen.Verder wordt de boom vooral in Spanje en Portugal gekweekt vanwege de kurk. De hoogte is 20 m.

De kurk wordt om de 8-10 jaar van de stam gepeld. Deze kurk wordt gebruikt voor de isolatie, voor schoenzolen, vloeren, wandbekleding, reddingsboeien en natuurlijk als afsluiting van flessen. Het hout trekt na verloop van tijd krom. Het pellen van de schors van een kurkeik gebeurt zorgvuldig om te voorkomen dat het onderliggende weefsel beschadigd wordt en de boom sterft Het“ Museu do Traje de São Brás de Alportel “met alles over Kurk.Soalheira, officieel ‘Passeio da Poente’ is een prachtige wandelroute. Je loopt langs prachtige oude kurkeiken, over paden die al eeuwenlang de verbinding vormen tussen de kleine boerengemeenschappen en door het gebergte Serra do Caldeirão waar je je hoog op het dak van de wereld waant. Spectaculaire vergezichten verzekerd!